Hoe maak je speelrijst voor sensorisch spel?

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en leergierig. Niets is leuker dan dat te stimuleren. Een fantastische methode om dat te doen is sensorisch spelen, bijvoorbeeld met speelrijst. Het is een geweldige manier om hun zintuigen te prikkelen, hun verbeelding te stimuleren en hun motorische vaardigheden te verfijnen... en dat allemaal terwijl ze gewoon fijn aan eht spelen zijn. Nog leuker: speelrijst kan je makkelijk zelf maken. En ook als je liever niet zelf aan de slag gaat, blijf dan zeker verder lezen. 


Creatief spelen met gekleurde speelrijst: een fantastische nieuwe wereld voor kleine avonturiers!


Wat heb je nodig om zelf speelrijst te maken? 


  1. Rijst - gewone witte rijst, bij voorkeur langkorrelige rijst.
  2. Voedingskleurstof - Kies voor eetbare voedingskleurstoffen. Deze zijn veilig voor kinderen. Je vindt ze in verschillende kleuren en gewoon in de supermarkt. 
  3. Ziplock zakjes - Om de rijst te kleuren.
  4. Bakplaat of keukenpapier - Om de gekleurde rijst te drogen.
  5. Plastic bakken, onze play tray of dienbladen - Om te spelen!


En dan gaan we aan de slag: speelrijst maken


Stap 1: De rijst Koken

Begin met het koken van de rijst volgens de instructies op de verpakking. Zorg ervoor dat je de rijst niet te gaar kookt. Anders kan het een plakkerige bedoening worden. Giet de gekookte rijst af en laat hem afkoelen tot kamertemperatuur.


Stap 2: De rijst kleuren

Hoeveel kleurtjes voor speelrijst heb je? Verdeel de gekookte en afgekoelde rijst in evenveel porties en doe lke portie in een aparte ziplock zakje. Voeg enkele druppels voedingskleurstof naar keuze toe aan elke zak. Zorg ervoor dat de zak zeker goed is afgesloten.

En dan komt het leukste stuk, waar ook je kinderen bij kunnen helpen! Laat ze de speelrijst in de zakken voorzichtig kneden. Zo zal de kleur zich gelijkmatig verdelen. Ze zullen dit super vinden om te doen: ze zien het proces van het mengen van de kleuren en de rijst en hoe de gewone rijst speelrijst wordt!


Stap 3: De rijst drogen

Is de kleur goed verdeeld en zijn er geen witte rijstkorreltjes meer te bekennen? Dan is het tijd om de speelrijst te laten drogen. Spreid de gekleurde rijst uit op een bakplaat of leg ze op keukenpapier en laat enkele uren rusten. Hoe lang de rijst moet dorgen is afhankelijk van de luchtvochtigheid in de kamer waar de rijst aan het dorgen is. Zorg ervoor dat de rijst volledig droog is voordat je je kind ermee laten spelen.


Stap 4: Sensorisch spelen

Tijd om te spelen! Geef je kinderen plastic bakken, onze play tray of andere potjes en schepjes om mee te spelen. Laat ze de gekleurde speelrijst voelen, kneden en ermee spelen. Ze kunnen leuke vormen maken, rijsttaartjes bakken of gewoon hun creativiteit de vrije loop laten.


Waarom is sensorisch spel met speelrijst goed voor kinderen?

Emil aan de slag met speelrijst.

Sensorisch spel met gekleurde speelrijst stimuleert niet alleen de tastzin van kinderen. Het stimuleert ook de kleurherkenning en het ontwikkelen van fijne motorische vaardigheden. Het is een geweldige manier om urenlang plezier te hebben en de verbeelding de vrije loop te laten.

Zeg Elke, ik wil eigenlijk die speelrijst gewoon kopen, kan dat?

Ja, natuurlijk! Wij hebben ook speelrijst in ons assortiment, dat op een veilige en natuurlijke manier werd gemaakt en gekleurd. Nog sneller dan het zelf te maken, even veilig en minder gedoe in je keuken. Gekleurde speelrijst is een fantastische activiteit voor kinderen. Met al hun zintuigen verkennen ze, spelen ze en hebben ze urenlang plezier. Het is eenvoudig te maken, of gewoon verkrijgbaar in onze webshop. Haal de rijst maar boven en laat je kleine schat meteen aan de slag gaan met de speelrijst en de bijbehorende accessoires. Veel plezier!

18 september 2023

Hoe maak je speelrijst voor sensorisch spel?

De Top 3 Sinterklaas cadeautjes voor 2023

Sinterklaas staat voor de deur en het is tijd om na te denken over de perfecte cadeaus voor de kleintjes. We willen allemaal dat onze kinderen spelend leren en dan ben je hier aan het juiste adres. In deze blog lijsten we de top 3 Sinterklaascadeautjes en vertellen we je hoe je korting kan scoren.

Ontdek de Sint cadeautjes keyboard_arrow_right

Ontdek de voordelen van sensorisch spel met de Schat van Emil

Maak kennis met de wondere wereld van sensorisch spel en de voordelen ervan voor de ontwikkeling van jouw kind. Sensorisch spelen is niet alleen leuk, maar ook nog een leerrijk. Onze Emil kan er zich uuuuuuuren mee bezig houden. Logisch dan ook dat we deze toppertjes met jullie willen delen.

6 augustus 2023

Meer over sensorisch spel keyboard_arrow_right

In 't echt shoppen bij De Schat van Emil

Kom jij live bij ons shoppen op zondag 26 maart en 2 april 2023? Die dagen vind je ons en onze merken bij Schuur van Tuur. Het ideale moment om jouw favoriete educatief, duurzaam of open-einde speelgoed in 't echt te ontdekken. Een unieke kans om onze webshop te ontdekken.

5 maart 2023

Lees meer keyboard_arrow_right

MOES – spelenderwijs de motoriek van je kind stimuleren.

Heb je ze al gespot? We hebben een nieuw merk bij De Schat van Emil: MOES. Een lokaal merk, Belgisch zelfs, van duurzaam en educatief speelgoed – ja, dat konden we niet weerstaan. De missie van MOES is duidelijk: de creativiteit en de motoriek van kinderen stimuleren op een leuke, originele manier.

18 januari 2023

Lees meer keyboard_arrow_right

Ook de Sint gaat voor ecologisch!

Sint-Maarten of Sinterklaas? Wat is het verschil????

31 oktober 2022

Lees meer keyboard_arrow_right

Educatief speelgoed wat is dat?

Wat betekent educatief speelgoed? Educatief speelgoed is gemaakt om de cognitieve vaardigheden van je kind te prikkelen en te ontwikkelen.

1 oktober 2022

Lees meer keyboard_arrow_right

Ecologisch bellenblazen? Zo doe jij het!

Alle kleine beetjes helpen bij ecologisch leven. En dat geef je je kinderen al van jongs af aan mee. Ook een van de leukste spelletjes: bellenblazen. Wij testten 3 recepten voor je uit en deden dat zo ecologisch mogelijk.

27 augustus 2022

Lees meer keyboard_arrow_right

Het leukste kraamcadeau voor pasgeboren baby's en jonge mama's.

Ga je op kraambezoek of naar een babyborrel, maar heb je helemaal geen idee wat je de kleine pasgeboren baby en de jonge mama best cadeau doet? Deze kraamcadeautjes zijn leuk voor ouders én kind, bovendien zijn ze ecologisch en educatief verantwoord. Toch nog niet helemaal zeker? Dan is de cadeaubon of ons kraampakket op maat nog altijd een goed idee.

22 mei 2022

Ja, ik wil inspiratie voor een kraamcadeau keyboard_arrow_right

Samen knutselen en gezelschapsspelletjes spelen in de paasvakantie

Met deze spulletjes kan je kind zich creatief uitleven deze paasvakantie. Want zeg eens eerlijk, het weer zit ons even niet mee he.

4 april 2022

Ja, ik wil tips ontdekken! keyboard_arrow_right

Al spelend Groenten en fruit leren eten

Kiezen voor gezonde voeding begint al heel jong. Leer je kind van jongsaf aan groenten en fruit te eten door al spelenderwijs ze te laten zien. En niet enkel groenten en fruit kan je aan je kind laten zien, maar verschillende soorten voeding in het algemeen.

16 maart 2022

Meer lezen keyboard_arrow_right

Onze 5 favoriete bad- en buitenspeelgoed

Buiten spelen, met water spelen of in bad, het is altijd superfijn om al spelend te leren. Het was moeilijk kiezen wat onze favorieten zijn maar met deze stuks zal je kind zich nooit vervelen.

4 maart 2022

Lees meer keyboard_arrow_right

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x